top of page
Kiné op de club

kiné op de club

Op dinsdag en donderdag van 18:00 tot 19:30 campus Vauban.


Enkel na afspraak

T0498/598 867 of alicederyckere@hotmail.com

medische cel

Medische cel

LEDEN: 

Jan Lezy – Alice Deryckere – Ronny Vermeesch 

DOELSTELLING: 

de medische ondersteuning van de jeugdopleiding verbeteren en in kritieke situaties de nodige tools aanbieden om die op een vlotte manier af te handelen.

 
REALISATIES

1. EVACUATIEPLAN VAUBAN:

Op campus Vauban werd een evacuatieplan opgesteld bij ernstige blessures (breuken, zware verstuikingen, open wonden…) of levensbedreigende situaties (hartaandoeningen hoofd –en wervelletsles)

2. EHBO KOFFER:

Dit werd op de campus in orde gebracht.

3. EHBO RUIMTE:

Je kunt er terecht bij onze kiné Alice Deryckere op dinsdag en donderdag van 18:00 tot 19:30 campus Vauban.

 

Opgelet: enkel na afspraak via T 0498/598 8 67 of alicederyckere@hotmail.com.

 

Spelers van U6 tot en met U21 nemen bij een blessure onmiddellijk contact op met Alice en maken een afspraak. Een diagnose wordt gesteld en de al of niet daaraan vasthangende revalidatie.

4. AED:

Beide campussen zijn voorzien van een AED toestel, dat helpt bij het reanimeren. Op campus Ter Linde hangt de AED in de medische ruimte op Vauban in de chalet (materiaalberging).

5. BIJSCHOLING AED:

De AED toestellen hangen er maar moeten ook nog kunnen worden gebruikt. De gratis AED bijscholing voor trainers en ouders vindt jaarlijks plaats. Dit om zoveel mogelijk mensen met dit eenvoudig te bedienen apparaat vertrouwd te maken. Interesse? Hou onze website in de gaten!

Blessure & - preventie

blesuren reventie

Blessures kun je missen als kiespijn.


Als voetballen je lust en je leven is, dan is het zuur om geblesseerd aan de kant te staan.  Vaak hoort men dat blessures bij een contactsport zoals voetbal horen. Daar zit een kern van waarheid in, maar toch kan veel blessure leed worden voorkomen. Met een goede warming-up bijvoorbeeld of door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het dragen van scheenbeschermers.

 

Met een planmatige aanpak kan men veel meer doen aan het voorkomen van blessures.  We verwachten dat we kinderen op een leuke, leerzame en vooral veilige manier leren voetballen. Daartoe wil KSCT Menen met deze brochure enige houvast en informatie bieden aan zowel sporters als begeleiders/trainers.

 

De belangrijkste reden om aan blessurepreventie te doen, is misschien wel dat minder blessures het spelplezier van de leden vergroten en de kwaliteit van het voetbal verbeteren. Benut deze mogelijkheid. Het is een goede en veilige investering voor zowel de club als voor de spelers.
Blessurepreventieve maatregelen.


Een voetballer kan zelf maatregelen nemen om sportblessures zoveel mogelijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste kleding en een goede warming-up. En zo zijn er nog veel meer dingen die u zelf kunt doen.

 

 • Zorg voor een goede sportuitrusting (sportschoen, sportkleding, beschermende materialen en sportmaterialen).

 • Zorg voor een goede training (warming-up/cooling-down, belasting/belastbaarheid en techniek).

 • Zorg voor juist gedrag (Fair Play en gezonde leefstijl).

 • Zorg voor een goede sportomgeving (sportaccommodatie, weersomstandigheden, trainer, coach, medespeler en tegenstander.

 

Stimuleren van blessurepreventie en -zorg bij trainers en coaches
Het accent van blessurepreventie moet liggen rondom de voetbalspelers en teams tijdens trainingen, wedstrijden en tornooien. Kortom, tijdens activiteiten waar voetballers bezig zijn, is de grootste winst te behalen.  De meeste blessures ontstaan immers in wedstrijdsituaties, waar om de bal wordt geduelleerd.

 

Trainers en coaches hebben direct invloed op de voetbalspelers. Hen goede informatie geven over blessurepreventie en -zorg kost nauwelijks geld. Het kost echter wel veel tijd en moeite om alle trainers, coaches en elftalbegeleiders te overtuigen van hun belangrijke rol in de directe uitvoering van blessurepreventieve maatregelen. Zij willen voetbalkwaliteit leveren, maar onderschatten soms het aandeel daarin van de blessurepreventie. Een aanzet tot een goede aanpak kan al zijn het eens grondig doorlezen van deze brochure.


Blessurepreventie bij trainingen en coachen:

 • Help een groot aantal blessures te voorkomen door voetbalspelers positief te beïnvloeden.

 • Bepaal de belasting van de trainingen over kortere en langere perioden. Als deze niet goed is afgestemd op de belastbaarheid van de voetbalspelers, lopen zij een er grote kans op een sportblessure.

 • Wees goed op de hoogte van de algemene gezondheid en eventueel het medicijngebruik van de spelers.

 • Stimuleren preventieve maatregelen door informatie en advies te geven aan voetbalspelers, ouders en begeleiders.
   

Blessure preventie

 • Verminder de kans op of de ernst en duur van sportblessures door het aanleren van de juiste techniek.

 • Zorg voor een goede trainingsopbouw.

 • Verstrek materiaaladviezen. • Creëer een veilige sportomgeving.

 • Stimuleer Fair Play .

 

Advisering over aanschaf van kleding en materialen.
Beginnende voetballers hebben veel vragen over de benodigde uitrusting. KSCT Menen zal hen of de ouders daarover informeren en adviseren, zo mogelijk in samenwerking met de plaatselijke sportwinkelier(s). Zij kunnen zowel expertise als korting aanbieden. Dit kan op de inschrijfdagen, via onderhoud met trainer maar ook via de website.


Schoeisel

 • Goede schoenen zijn van essentieel belang voor voetbalspelers, vooral ook ter voorkoming van blessures.

 • Let bij de aanschaf van voetbalschoenen op de volgende zaken:

 • Een goede pasvorm. Met name in het groeistadium van de jeugdspelers is het van belang dat de schoenen groot genoeg zijn.

 • Voor jeugdvoetballers tot 14/16 jaar worden schoenen met vaste noppen aangeraden (hoe meer noppen, hoe beter).

 • Pas op latere leeftijd wordt aangeraden voetbalschoenen met schroefnoppen aan te schaffen, indien de voetbalspeler hieraan de voorkeur geeft.

 • Veters mogen niet te lang zijn. Er zijn voetbalspelers die de veters een aantal malen rond de voet binden, maar dit wordt sterk afgeraden omdat hierdoor de bloedsomloop belemmerd kan worden, waardoor de voettemperatuur kan dalen.

 • Tijdens de warming-up wordt aangeraden de veters nog niet te strak vast te binden, omdat de voeten bij temperatuursstijging door inspanning nog zullen uitzetten.

 • Voetbalschoenen gaan langer mee, wanneer ze na de training of wedstrijd worden schoongemaakt en eventueel ingevet.

 • Vernieuw de veters tijdig om kapot trekken hiervan tijdens het spel te voorkomen.

 

Scheenbeschermers
Bij voetbal komen veel vervelende blessures voor, die voorkomen hadden kunnen worden door het dragen van scheenbeschermers. Veel voetbalspelers dragen tijdens de training of wedstrijd geen scheenbeschermers. Het dragen van scheenbeschermers bij een wedstrijd is echter verplicht.

 

Het bestuur van raadt dan ook alle voetbalspelers met klem aan om ook tijdens de trainingen altijd scheenbeschermers te dragen.  Het belang van scheenbeschermers dient dan ook regelmatig door de vereniging benadrukt te worden.


Let bij de aanschaf van scheenbeschermers op de volgende zaken:

 • Een goede pasvorm, niet te groot of te klein.

 • De aanwezigheid van ventilatiegaatjes.

 • Scheenbeschermers moeten voldoende bescherming bij de enkels geven.

 • Om de scheenbeschermer goed op de juiste plaats te houden wordt het volgende aangeraden: plaats de scheenbeschermers onder de sok, trek de sok er overheen omhoog en plak vlak boven de hoogte van de scheenbeschermer tape, waarna de sok naar beneden omgevouwen wordt.

 • De scheenbeschermers dienen met regelmaat gewassen te worden om bacteriën te

 • voorkomen.

 • Gebruik nooit elastiek om de kousen in positie te houden; elastiek knelt de bloedsomloop af.

 

Voetbalkousen
De voeten en sokken met regelmaat behandelen met desinfecterend poeder.  Goede pasvorm: te grote of te kleine sokken kunnen blaren veroorzaken.  Kousen dienen met regelmaat gewassen te worden om bacteriën te voorkomen.


Keeperskleding

 • Mouwen moeten voorzien zijn van beschermende elleboogstukken.

 • Het broekje moet op de heupen voorzien zijn van een beschermende dikkere stoflaag.

 • Keeperhandschoenen zijn nodig voor grip op de bal.

 • Scheen- en kniebeschermers.

 • Bij kou wordt aangeraden een lange broek te dragen. – Bij zware en natte velden best met korte broek

 • Keepers die op een hoger niveau kunnen hun vingergewricht eventueel intapen tegen blessures.

 • Bij felle zon wordt het dragen van een zonneklep aangeraden.

 

Overige
Het wordt voetbalspelers aangeraden om zowel voor als ook na de wedstrijd en in de rust een trainingsvest aan te trekken tegen afkoeling. Draag een vocht en/of temperatuur regulerend shirt onder het wedstrijdshirt voor een betere vochtopname.  Het dragen van slippers bij het douchen na de wedstrijd of training wordt aanbevolen om eventuele voetschimmel te voorkomen.
Accenten die de sporter kan leggen om gezond en veilig te sporten.


Persoonlijke lichaamsverzorging
Het spreekt voor zich dat elke sporter zijn lichaam goed moet verzorgen. De persoonlijke verzorging omvat verschillende aspecten. We belichten er enkele die voor iedereen van toepassing zijn.  Een douche nemen na het sporten. Bezwete kledij vormt een ideale voedingsbodem voor allerlei micro-organismen.  

 

Een goede huidverzorging

Bij het sporten kan je gemakkelijk kleine huidverwondingen oplopen. Daarom dien je de gewoonte aan te nemen om elke huidverwonding, hoe klein ook te verzorgen. Een goede huidverzorging is dus beslist geen luxe en verkleint bovendien de kans op infecties. Een goede tandhygiëne en regelmatige controle bij de tandarts. Slecht verzorgde tanden vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Deze microben of hun afscheidingsproducten kunnen van hieruit in het bloed terechtkomen, wat aanleiding kan geven tot verhoogd risico op letsels van spieren en pezen.

Raar maar waar!


Voeding
Een evenwichtige voeding hoort bij een sportieve leefwijze. Een juiste keuze van voedingsproducten, de hoeveelheid en het juist tijdstip kunnen een belangrijke invloed hebben op het prestatievermogen.


Richtlijnen om geen ongemakken te hebben tijdens de wedstrijd of training:

 • Eet voldoende zodat je geen hongergevoel hebt, maar ook niet teveel om geen misselijk gevoel te hebben.

 • Neem altijd een maaltijd die licht verteerbaar is en voldoende koolhydraten bevat

 • Eet geen onbekende producten

 • Wees zuinig met zout

 • Eet ruim voor de wedstrijd of training, een volle maag beïnvloedt de inspanning negatief

 • Drink voldoende, sportinspanningen vragen een grotere vochtbehoefte dan de aanbevolen 1.5l die we in normale omstandigheden zouden moeten drinken.

 • Moedig de spelers extra aan om voldoende te drinken hun dorstperceptie is lager Weiger een sporter nooit om iets te gaan drinken

 • Laat ze nog meer drinken bij warm weer


Roken
Het hoeft uiteraard geen verdere uitleg dat roken onder welke vorm ook een nadelige invloed heeft op het leveren van sportprestaties, zeker wat betreft uithoudingsporten.

 

Merkbare negatieve effecten zijn:

 • prikkeling van de luchtwegen

 • kortademigheid

 • versnelling van de hartslag

 • rokers hebben ook de gewoonte om alles onder te spuwen, spreek hun daarover aan dat dit zeker niet toegelaten is.

 

Het is dan ook bij K SCT Menen tot aan de leeftijd van 16 jaar verboden te roken rond de accommodatie. Roken in de accommodaties (kleedkamers, kantine is wettelijk voor iedereen verboden).


Alcohol
Rond het sportgebeuren wordt vaak alcohol gedronken, Alcohol heeft veel negatieve effecten. Het heeft een vochtafdrijvend uitdrogend effect, wat de vochtbalans bij en na het sporten zeker niet ten goede komt. Na het sporten vertraagt alcohol het herstelproces doordat het langer duurt vooraleer de vochtbalans weer op peil is. Het vermindert het waarnemingsproces en de reactiesnelheid maar ook het coördinatievermogen neemt af.

 

Bijkomend probleem is dat de sporter vaak het gevoel heeft van zich sterker te voelen en meer te durven. Het is duidelijk dat alcoholgebruik voor en tijdens het sporten het risico op blessures aanzienlijk verhoogt en ten sterkste moet worden afgeraden. Hoe dan ook drink je best geen alcohol voor een zware inspanning of wedstrijd. Voor de jeugdspelers is het nuttigen van alcohol dan ook verboden.

ongevallenformulier

ongevallenformulier

Wat bij ernstige blessure/ongeval?
 

8 te volgen stappen:

 1. Bij ongeval een formulier vragen aan de trainer, afgevaardigde of hier downloaden. Bij downloaden niet vergeten uit te printen in recto-verso en in kleur.

 2. Het gedeelte “Aangifte van ongeval” wordt door uzelf ingevuld. Het gedeelte “Medisch getuigschrift” wordt ingevuld door de clubarts. (Dokter Lezy). Zelfs indien u via de “spoedopname” werkte, het dossier overmaken aan de clubdokter.

 3. Het ingevulde (recto-verso) formulier bezorgen aan de dossier-beheerder. En dit binnen de 10 werkdagen.

 4. Eens het dossier geopend is, wordt een “Ontvangstbewijs” gestuurd naar de club. De dossier beheerder bezorgt dit document aan de betrokkene.

 5. Om terug speelgerechtigd te zijn moet het formulier “Ontvangstbewijs” ingevuld en afgetekend zijn van de behandelende dokter , in ons geval Dr. Lezy Jan. Het afgetekende formulier wordt bezorgd aan de dossier-beheerder, die op haar beurt het licht op groen zet voor de trainer via soccer-on-line

 6. Vergeet niet dat alle betalingen eerst door het slachtoffer gebeuren. Daarna wordt alles binnengegeven bij de mutualiteit, die een verslag opmaakt met een detail wat er niet werd terugbetaald.

 7. Wanneer alle onkosten zijn verzameld, deze bezorgen aan de dossierbeheerder. Bij betaling van facturen (ziekenhuis) betalingsbewijs bijstoppen.

 8. Wanneer de afrekening terug betaald werd door de verzekering, wordt dit geld aan de club bezorgd die het op zijn beurt overmaakt aan het slachtoffer.

 

Vergeet niet dat er een franchise bestaat van 12.50 euro.

 

Onze clubdokter: Lezy Jan, Fabiolalaan 25, 8930 Menen
Dossierbeheerder: Vermeesch Ronny, GSM 0473/745625

ronnyvermeesch@hotmail.com (brievenbus Waalvest 136 8930 Menen)

Automatische externe defibrillator (AED)

In het geval van een hartstilstand kan een AED-toestel gebruikt worden. Door het toedienen van een elektrische schok met dit toestel kan de verstoring van het normale hartritme, verholpen worden. Bij een plotse hartstilstand is het hartritme meestal defibrilleerbaar. Het AED-toestel tijdig inschakelen, kan dus levens redden.

Wie mag het toestel gebruiken?

Iedereen kan en mag een AED-toestel bedienen. Het is echter wel noodzakelijk dat de gebruiker een gewone reanimatie (borstcompressies ) kan uitoefenen aangezien dit steeds moet toegepast worden. Het is belangrijk om in het geval van een hartstilstand ook steeds zo snel mogelijk de hulpdiensten en een hulpverlener te waarschuwen.

Hoe werkt het?

 • Kleef de elektrodes op de ontblote borstkas van het slachtoffer. Het toestel analyseert de hartfunctie van het slachtoffer en gaat na of het nodig is om een schok toe te dienen.

 • Raak daarbij het slachtoffer niet meer aan.

 • Er zijn twee mogelijkheden:

  • Is er een hartritmestoornis, dan maakt het toestel zich klaar om een schok toe te dienen. De stroom wordt aan het hart gegeven door middel van zelfklevende elektrodes. Het fibrilleren zal dankzij deze schok stoppen en het hart krijgt de kans zelf weer een normale bloedcirculatie op te bouwen.

  • Is een schok niet noodzakelijk, dan wordt de gebruiker geadviseerd om een gewone reanimatie te beginnen. Het toestel begeleidt de gebruiker daarbij.

 

Tijdens de hele procedure wordt de gebruiker geleid door de adviesstem van het apparaat. Het toestel geeft na elke stap ook aan of alle noodzakelijke handelingen correct zijn uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan blijft het toestel de instructies herhalen tot de handeling is uitgevoerd.

 

Bij het toestel hoort ook een kaart met instructies in woord en beeld.

 

Locatie van de AED-toestellen

Momenteel  heeft onze club twee toestellen.

U herkent het toestel of de kast waar het toestel in zit aan zijn groene kleur en het logo met het hart.

 

Die is terug te vinden op

 • Campus Vauban          (ter hoogte van chalet)

AED

AED
bottom of page